10 tips voor het maken van educatieve video

De wereld is overspoeld met mooie, kwalitatieve content. We bingen de ene boeiende serie na de ander. De kwaliteit van je educatieve video is dus een belangrijke factor geworden.
Een geboeide kijker onthoud namelijk meer van de lesstof dan een kijker die afgeleid is.

Met deze tien tips verhoog je de kwaliteit van de educatieve video die je gaat maken of gaat laten maken.

We leven in een tijd met meer content dan ooit. Kwaliteit van video is daardoor steeds belangrijker geworden.

1. Bepaal eerst de inhoud van de video. Schrijf een script waarin je aangeeft welke leerdoelen er in de video moeten komen. Verwerk maximaal drie leerdoelen.

2. Let op het taalgebruik van je doelgroep en pas het dialoog in de video daarop aan.

3. Denk vanuit de kijker. Bedenk vooraf goed wie de video gaat bekijken. Kan de doelgroep zich identificeren met de personen in beeld? Is het decor (de omgeving) aansprekend voor de doelgroep? Een educatieve video die aansluit bij de doelgroep is effectiever omdat de kijker zich beter met het onderwerp en/of de hoofdpersoon kan identificeren. Sterke identificatie met iets of iemand zorgt voor verbondenheid.

4. Begin de video met een ‘haakje’ zodat de kijker geboeid blijft. Een haakje kan een vraag zijn die de kijker boeit, maar je kan ook twee zaken benoemen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben.

Bijvoorbeeld:

  • Hoe denk je dat vloeibare vulling in bonbons wordt gestopt?

  • Wat hebben bakstenen en bonbons met elkaar gemeen?

Gedurende de video beantwoord je de vraag of leg je uit wat de genoemde zaken met elkaar gemeen hebben.

Disney gebruikt sterke ‘haakjes’ en heeft naast entertainment tal van educatieve films geproduceerd.

5. Herhaal de lesstof op verschillende manieren. Herhaling kan zorgen voor een verveelde kijker, maar didactisch gezien is herhaling functioneel. Herhaal de lesstof dus op verschillende manieren, zodat het voor de kijker boeiend blijft om te kijken. Voeg ook een conclusie of samenvatting toe aan het einde, voor optimale retentie van de lesstof. 

6. Wissel ‘talking head’ (een sprekend hoofd in beeld) af met close up shots van wat er verteld wordt. Als je geen close ups kunt maken van het onderwerp (omdat het heel abstract is bijvoorbeeld), gebruik dan animaties of andere visuele elementen om de video boeiend te maken.

7. Maak jouw educatieve video leuk! Het klinkt misschien als een open deur, maar als een video leuk is, blijf je langer geboeid en je neemt de lesstof ook makkelijker op. Stel jezelf de vraag: ‘zou ik deze video zelf afkijken?’

Als je echt helemaal ‘in een film’ zit vergeet je alles om je heen.

8. Denk verder dan alleen de instructie. Het medium film leent zich bij uitstek om gevoelens over te brengen en om de kijker te inspireren. Maak dus niet alleen educatieve content over de instructie, maar gebruik de video ook om studenten te inspireren en te raken. 

9. Vernieuw op tijd. Niets is storender dan oude, stoffige video’s. Doordat we steeds meer content kijken wordt content sneller ‘oud’. Educatieve video’s gaan daarom vijf a zes jaar mee voordat ze echt oubollig overkomen. Oude video’s worden als minder pakkend ervaren. Ook kunnen ze een verkeerde associatie opwekken met het onderwerp. Als je bijvoorbeeld in een heel innovatieve bedrijfstak opereert, dan is een oud filmpje niet bepaalt representatief. Houdt dus rekening met jouw budget dat jouw educatieve video over vijf jaar afgeschreven moet zijn.

10. Zorg voor de binge factor. Het is prachtig als studenten zelfstandig de ene educatieve video na de ander aanklikken. Dat is namelijk een teken dat jouw educatieve video super effectief is. Wanneer de filmpjes leuk zijn zal ook de lesstof makkelijker worden opgenomen. Plezier zorgt voor een open en actieve leerhouding. Om dit te bereiken is het belangrijk om oog te hebben voor kwaliteit. Het juiste licht, goed geluid, prachtige compositie en sterke inhoud.  Het moet allemaal perfect zijn voor het beste resultaat.